SCURT ISTORIC

Actualul Departament Arte și Media se înființează în 1995, inițial ca secție de Teatru, în cadrul Facultății de Litere și Istorie a Universității din Craiova, cu specializarea Actorie. Durata studiilor era de patru ani, activând sub girul profesional al actorului de teatru și film, regizor și viitor profesor de arta actorului -Remus Mărgineanu. Începând cu anul 2005 și până în prezent, odată cu implementarea reformei Bologna, planul de învățământ a fost structurat pe trei ani de studii, funcționând în cadrul aceleiași facultăți.

Din 2003 și până în prezent, este departament distinct în cadrul Facultății de Litere, purtând denumirea inițială Departamentul de Artă Teatrală, iar din 1 octombrie 2011 se reorganizează sub titlul Departamentul de Arte, care va cuprinde și secția Muzică, cu cele trei specializări (Muzică, Interpretare muzicală – canto și Interpretare muzicală – instrumente). Începând cu anul 2019, departamentul este îmbogățit cu un nou domeniu de studii de licență, Cinematografie, Fotografie, Media (cu specializarea Comunicare audiovizuală: Scenaristică, publicitate media, filmologie), iar în anul 2021 departamentul va integra și specializarea Jurnalism, titulatura fiind schimbată în Departamentul Arte și Media. În cadrul departamentului există și patru programe de master: Arta actorului, Management și antreprenoriat cultural, Artă muzicală contemporană românească și Media online și imagine instituțională.

Misiunea de bază a departamentului o constituie formarea unor profesioniști cu posibilități reale de integrare rapidă și eficientă în domeniile artei interpretării dramatice și muzicale, a industriei cinematografice sau de televiziune, respectiv în domeniul jurnalismului. Programele de studii își propun promovarea spiritului de inovare și excelență, a gândirii critice și a creativității, prin creație artistică individuală și colectivă, prin cercetare științifică și prin valorificarea și diseminarea rezultatelor în contextul național și internațional.

Departamentul Arte și Media are legături consolidate pe parcursul a peste două decenii cu cele mai reprezentative instituții culturale sau media din Oltenia: Teatrul Național „Marin Sorescu” – Craiova, Studioul Teritorial TVR Craiova, Opera Română Craiova sau Filarmonica Oltenia Craiova, furnizând de-a lungul anilor numeroși profesioniști din domeniile de studiu amintite.

În prezent, Departamentul Arte și Media este condus de prof. univ. dr. Alexandru Boureanu.

Remus Mărgineanu (foto dreapta) s-a născut în data de 22 martie 1938 (Cugir) și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, în 1964. Actor și Societar de onoare al Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova, a avut nenumărate roluri pe scena Naționalului craiovean, jucând totodată și roluri memorabile în peste 30 de filme artistice, printre care Buzduganul cu trei peceți (1977), Pentru patrie (1978), Vlad Țepeș (1979), Drumul oaselor (1980), Întoarcerea din iad (1983), Undeva în Est (1991), Păcatul (1992), Spovedania (1995), Poarta Albă (2014), Fals tratat de mântuire a sufletului (2018), Cardinalul (2019) etc. S-a stins din viață pe 17 aprilie 2022, la București.

Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova nu are nevoie de nicio recomandare, fiind cunoscut atât în țară, cât și în străinătate. Acesta a fost și rămâne unul dintre reperele importante ale mișcării teatrale românești, iar turneele peste hotare i-au adus numeroase succese și o bine meritată notorietate mondială. Astfel, înființarea unui departament specializat în teatru, în cadrul Facultății de Litere din Craiova, a devenit esențială, fiind un demers logic. Lângă un mare teatru trebuia sa rodească o pepinieră de talente, care să contribuie la subvenționarea generațiilor următoare de actori profesioniști.

Teatrul Național Marin Sorescu

Filarmonica Oltenia

Actualul Departament Arte și Media se înființează, inițial, ca o secție de teatru în cadrul Universității din Craiova, la Facultatea de Litere, Catedra de Literatura Română, sub girul profesional al actorului de teatru și film, regizorul Remus Mărgineanu. Alături de acesta, la demararea acestui proiect ambițios și complex, au fost Rectorul Universității din Craiova – prof. univ. dr. ing. Mircea Ivănescu, Decanul Facultății de Litere – prof. univ. dr. Vladimir Osiac și Șeful de Catedră – prof. univ. dr. Emil Dumitrașcu.

Departamentul Arte și Media se bucură de susținerea totală a membrilor Senatului Universității din Craiova. Conducerea Universității din Craiova și a Facultății de Litere, prin dl. Rector – prof. univ. dr. Cezar Ionuţ Spînu și d-na. Decan – conf. univ. dr. Anamaria Magdalena Preda, precum și întregul colectiv al Senatului Universității din Craiova, îndeplinesc o misiune dificilă, susținând demersul educației vocaționale la nivel academic. Departamentul colaborează din plin cu principalele instituții culturale și media din Craiova: Teatrul Național Marin Sorescu, Filarmonica Oltenia, Opera Română Craiova și Studioul teritorial al televiziunii publice – TVR Craiova.

Opera Română Craiova

Studioul Teritorial TVR Craiova

Misiunea de bază a Departamentului Arte și Media o constituie formarea unor specialiști cu posibilități reale de integrare rapidă și eficientă în domeniile artelor spectacolului, cinematografiei și televiziunii. În acest scop, Departamentul de Arte (acreditat din anul 2004) asigură o instruire profesional-vocațională cu un plan de învățământ bine structurat, în care se îmbină disciplinele de specialitate cu cele fundamentale și/sau complementare. Această structură universitară servește tuturor scenelor profesioniste din țară, precum și studiourilor cinematografice, posturilor de televiziune sau platformelor new media.