Summer School 4-8 septembrie 2023

Între 4 și 8 septembrie, 2023, la Universitatea din Craiova este organizată a doua școală de vară  internațională,  în  cadrul  proiectului  Erasmus+  “Aplicarea  unor  tehnologii  avansate  în predare și cercetare, în domeniul poluării aerului”. 22 de studenți din Turcia, Slovacia, Bulgaria și România vor învăța despre cum se realizează un senzor de poluare, cu ajutorul microcontrolerelor. Acest tip de senzori este utilizat pentru monitorizarea calității aerului.

Studenții internaționali vor avea oportunitatea de a vizita Centrul Meteorologic Regional Oltenia pentru a observa cum funcționează și sunt conectați senzorii Agenției Naționale de Meteorologie, vor vedea modelele utilizatepentru prognoza vremii. Un alt obiectiv care va fi vizitat în timpul programului este hub-ul de cercetare INCESA, infrastructură românească de cercetare aplicată.

Studenții vor învăța să realizeze un senzor, să îl programeze și să îl conecteze la o rețea internațională. Aceștia vor observa cum sunt achiziționate, stocate și procesate datele furnizate de senzori, vor discuta despre IoT (Internet of Things), algoritmi de Machine Learning și inteligență artificială. Senzorii realizati la Craiova, vor fi instalați în Turcia, Slovacia, Bulgaria și România, devenind parte a unei rețele independente internaționale. Nu în ultimul rând, pentru studenții internaționali, școala va fi o imersie în cultura românească. Școala se va încheia cu un concurs cu premii, intitulat generic, “Senzorul viitorului, 2050”.

Fondatorul start-up-ului românesc Magnasci SRL și al rețelei de senzori uRADMonitor, Radu Moțișan, va împărtăși studenților din experiența sa antreprenorială în domeniul producției de senzori, aducând valoare adaugată dezvoltarii competențelor STEM ale studenților. La școală au fost  invitați  experți  din  domeniul  afacerilor sustenabile,  schimbări  climatice,  managementul deșeurilor care vor discuta cu studenții despre experiența profesională în lucrul cu bazele de date, în dezvoltarea unor companii focusate pe inovație.

Proiectul Erasmus+ este dezvoltat de Universitatea din Craiova în parteneriat cu Universitatea de Științe și Tehnologie Adana Türkeş Alparslan (Turcia)Universitatea din Plovdiv  “Paisii  Hilendarski”  (Bulgaria) și  Universitatea  Matej Bel  din  Banská  Bistrika (Slovacia). Scopul proiectului este de a dezvolta competențele STEM ale studenților și de a dezvolta  competențele  cadrelor  didactice  în  utilizarea  tehnologiilor  avansate  în  procesarea bazelor de date open source. Proiectul va facilita schimbul de experiență și de bune practici între universități în ceea ce privește metode noi de predare și învățare pentru perioada post-Covid, prin prisma experienței pandemiei. Perioada de implementare a proiectului este 1 februarie 2022 – 31 ianuarie  2024  și  beneficiază  de  un  buget  de  maxim  254,056.00  de  euro.  Grupul  țintă  al proiectului cuprine 40 de studenți și 10 cadre didactice.

Manager de proiect,

Mihaela Tinca Udriștioiu

+40723533117, mihaela_udristoiu@yahoo.com