Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional al Tinerilor Regizori Theater Networking Talents (TNT) se va desfășura în perioada 4-7 iulie 2023, la Craiova. Spectacolele vor fi prezentate în cadrul unui showcase format din producții ale studenților facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, absolvenți ai promoției 2023.

Invitatul special al acestei ediții este IVAN VÎRÎPAEV, cel mai cunoscut și mai frecvent montat dramaturg, regizor de teatru și film, scenarist, producător și actor de origine rusă contemporan. Stabilit în Polonia de mai bine de 10 ani, cu peste 300 de montări în teatre din întreaga lume, dramaturgul este interzis în prezent în teatrele din țara natală, din cauza poziționării sale anti-război. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără „Dansul Delhi”, „Iluzii”, „Oxygen”, sau „Neliniște”, montate și pe scene importante din România, precum cele ale teatrelor naționale din București, Craiova, Sibiu, Iași sau Timișoara. Ca estetică, criticii îl plasează între regizorii Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, iar lucrările lui explorează ironia și spiritul ortodox cu finețe și cruzime. La Craiova, Ivan Vîrîpaev va susține 2 întâlniri cu participanții, inspirate de arta storytelling-ului pe care teatrul său o explorează cu atâta poezie. Este vorba despre conferința „Ce este o piesă de teatru?“, precum și un masterclass de două zile (atelier de teatru), axat pe ideea „dezvoltării umane holistice“, pornind de la structura unei piese de teatru.

–––––

Selecția oficială TNT de anul acesta cuprinde 6 spectacole de licență/master ale regizoarelor din România și Polonia:

  • MERCURY FUR de Philip Ridley, regia Teodora Florea (master, UNATC București)
  • SEASON IN THE LIGHT, dramaturgia și regia Aleksandra Bielewicz (master, Academia Națională de Arta Dramatică din Varșovia, Polonia)
  • LITTLE LIGHT de Alice Birch, regia Mara Bugarin (licență, UNATC București)
  • PEȘTII DORM? de Jens Raschke, regia Tania Drăghici (licență, UNATC București)
  • CUTREMUR ÎN LONDRA de Mike Bartlett, regia Dora Dobrovszki (master, Universitatea de Arte Târgu-Mureș)
  • RICHARD III după William Shakespeare, regia Denisa Hălăngău (licență, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca)

Ca la fiecare ediție, TNT este organizat ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații și propune și întâlniri-laborator interdisciplinare, dezbateri și ateliere. Festivalul își va continua și misiunea de hub artistic, care să aducă împreună tineri regizori, dramaturgi, scenografi, artiști vizuali, sau teatrologi, manageri culturali sau curatori ai festivalurilor teatrale.

De asemenea, tinerii regizori vor avea ocazia să dezvolte colaborări cu teatrele profesioniste, în anii anteriori mulți dintre participanți fiind invitați să monteze pe scene importante din întreaga țară.

Theater Networking Talents (TNT) este organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Departamentul Arte și Media din cadrul Facultății de Litere al Universității Craiova, cu sprijinul finanțatorilor: Ministerul Culturii, Ministerul Educației și Consiliul Județean Dolj.

TNT on Social Media:

Instagram: @theaternetworkingtalents

Facebookwww.facebook.com/theaternetworking

–––––––

OPEN CALL TNT 2023

 

După o perioadă în care formatul festivalului a trebuit adaptat la contextul global complicat, avem bucuria să anunțăm că ediția a V-a a TNT revine la componenta sa internațională, astfel că, în acest an, studenții facultăților de regie de teatru din România și din străinătate, mai precis absolvenții promoțiilor 2023 (licență și masterat), sunt invitați să se înscrie cu spectacolele de absolvire, până la data de 30 aprilie 2023.

Conceput ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și puternice viziuni din teatrul noii generații, festivalul coordonat de regizorul Bobi Pricop aduce la Craiova, între 4 și 8 iulie, artiști din toate domeniile artelor spectacolului, propunând direcții alternative, zone creative inedite și experimentale, proiecte interdisciplinare și, mai ales, contribuie la crearea unei comunități artistice relevante pentru momentul & spațiul cultural internațional.

Festivalul, organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Departamentul Arte și Media din cadrul Universității din Craiova, oferă noilor generații de regizori șansa de a-și prezenta spectacolele de absolvire într-un teatru profesionist, în cadrul unui showcase, în fața unui public format din manageri de teatre, producători independenți sau selecționeri de festivaluri. Este deschis, de asemenea, actorilor, scenografilor, compozitorilor, coregrafilor, performerilor, teatrologilor sau cercetătorilor, prin programul People of TNT.

Vor avea loc și întâlniri-laborator interdisciplinare, colocvii, instalații audio și vizuale, dezbateri și ateliere.

Se deschid, de asemenea, înscrierile pentru People of TNT (artiști colaboratori ai regizorilor de teatru: teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri, traducători, dramaturgi,  sound, light și video designeri, absolvenți de regie din ultimii zece ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru).

Festivalul nu are nici în acest an caracter competițional, pentru noi fiind esențiale dialogul și întâlnirile dintre artiști, public și producătorii culturali. La finalul festivalului, managerii și directorii artistici prezenți sunt invitați să anunțe viitoarele colaborări cu regizorii invitați în showcase, ale căror spectacole de absolvire vor fi prezentate în TNT. Șase dintre absolvenții care și-au prezentat producțiile în showcase-ul TNT 2022 au fost invitați să monteze la teatre din întreaga țară: Teatrul Național din Craiova, Teatrul Excelsior din București, Teatrul de Nord Satu-Mare, Teatrul Prichindel din Alba-Iulia, Teatrul „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu și Teatrul German de Stat Timișoara.

Când:
4-7 iulie 2023

Unde:
Craiova, unul dintre cele mai importante centre universitare din România, redevine scena unui teatru tânăr, curajos și surprinzător.

Spectacolele se vor juca la Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Sala Amza Pellea, Sala Ion D. Sîrbu, Sala Atelier) și la Departamentul Arte și Media al Universității din Craiova (Sala Studio și Aula Buia).

Condiții de înscriere:

⇒ Festivalul Tinerilor Regizori

-festivalul se adresează regizorilor de teatru, din România și străinătate, absolvenți în anul universitar 2023 (Licență sau Master)

-pentru înscrieri, participanții pot trimite propuneri de spectacole până pe 30 aprilie 2023 pe adresa de e-mail tntcraiova@gmail.com, împreună cu următoarele date:

Numele spectacolului (*sau al piesei)

Numele regizorului, CV regizor

Link transfer cu înregistrarea spectacolului (în cazul în care spectacolul nu este finalizat la data înscrierii, se vor trimite un text scris/testimonial video în care participantul își argumentează alegerea și conceptul regizoral, precum și o înregistrare a 15-30 de minute dintr-o repetiție reprezentativă)
și fișa de participare completă (componența exactă a echipei care va face deplasarea)

– pentru spectacolele care nu sunt în limba română sau engleză, va fi necesară subtitrarea în limba engleză

⇒    People of TNT:

-pentru înscrieri, participanții (actori, artiști colaboratori ai regizorilor de teatru sau absolvenți de regie din ultimii zece ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru) sunt rugați completeze formularul disponibil aici: https://forms.gle/HfYAgWpFhb22oBnE7 sau să trimită un CV însoțit de un  portofoliu la adresa tntcraiova@gmail.com, până pe data de 30 aprilie 2023.

Important:
Organizatorii vor deconta cheltuielile de cazare și masă ale tuturor participanților – atât pentru echipele de spectacol, înscrise la Festivalul Tinerilor Regizori, cât și pentru cei înscriși în secțiunea People of TNT.