INTERNATIONAL YOUNG THEATER DIRECTORS SHOWCASE

Festival dedicat Tinerilor Regizori
Ediția a IV-a (Craiova, 5-9 iulie 2022)

onceput ca o platformă artistică de prezentare a celor mai proaspete și relevante viziuni din teatrul noii generații, TNT va aduce la Craiova, între 5 și 9 iulie, artiști din toate domeniile artelor spectacolului și new media.

După doi ani în care situația epidemiologică a făcut imposibilă organizarea festivalului, a IV-a ediție a TNT se va dedica absolvenților facultăților de regie de teatru din România în promoțiile 2020/2021/2022 (licență și masterat), aceștia fiind invitați să se înscrie cu spectacolele de absolvire, până la data de 29 aprilie 2022.

Coordonat de regizorul Bobi Pricop, festivalul organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” și Departamentul Arte și Media din cadrul Universității Craiova, cu sprijinul partenerilor: Casa de Cultură „Traian Demetrescu” și UNITER, oferă noilor generații de regizori șansa de a-și prezenta spectacolele de absolvire într-un mediu profesionist, în cadrul unui showcase, în fața unui public format din manageri de teatre, producători independenți sau selecționeri de festivaluri, dar și scenografi, compozitori, coregrafi și alți viitori colegi de breaslă. (Click aici pentru o retrospectivă a ediției din 2019).

În acest an se lansează și un open call pentru instalații stradale, realizate în cadrul unor rezidențe de creație la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Acest concurs de proiecte este adresat atât artiștilor plastici, scenografilor, audio/video designerilor, cât și artiștilor sau colectivelor de artiști care propun instalații stradale, de exterior, care să redefinească spațiul urban. Ele vor fi produse și/sau finalizate în săptămâna 28 iunie ̶ 4 iulie, iar apoi expuse pe durata festivalului în Piața William Shakespeare și/sau Parcul Teatrului Naţional.

Se deschid, de asemenea, înscrierile pentru TNTeammates (25 de artiști colaboratori ai regizorilor de teatru: teatrologi, scenografi, compozitori, coregrafi, performeri, traducători, dramaturgi, sound, light și video designeri) și pentru People of TNT (25 de absolvenți de regie din ultimii zece ani, studenți, masteranzi, doctoranzi, personalul academic al facultăților de teatru).

În parteneriat cu Institutul Goethe, TNT continuă și în 2022 etapele programului  „New Stages South-East”, în cadrul cărora cinci echipe formate din tineri regizori și dramaturgi din România vor continua lucrul la proiectele lor teatrale, sub îndrumarea mentorilor Theodor Cristian Popescu (regizor) & Rebekka Kricheldorf (dramaturg).

Este cea de-a doua ediție în care festivalul nu are caracter competițional, esențiale fiind dialogul și întâlnirile dintre artiști și producători. La finalul festivalului, managerii și directorii artistici prezenți sunt invitați să anunțe viitoarele colaborări cu regizorii spectacolelor de absolvire din showcase-ul TNT. Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, va alege un absolvent care să monteze un spectacol la Sala Studio, în următoarea stagiune.

Misiunea TNT este aceea de a corela oferta educațională disponibilă în domeniul artelor spectacolului cu obiectivele şi programele propuse de către instituţiile profesioniste de spectacol, de a descoperi tineri regizori de teatru care pot aborda noi forme de expresie artistică bazate pe inovaţie şi originalitate în pas cu cerinţele şi tendințele societății moderne precum şi crearea unui mediu prielnic pentru lansarea către public, dar mai ales către profesioniştii din teatrul public şi din cel independent.