De la literatură la film

Activități în cadrul ciclului “De la literatură la film”, organizate de către Departamentul de Limbi și Literaturi Romanice, Clasice și Neogreacă, al Universității din București, Departamentul Arte și Media, al Universității din Craiova și Institutul Ramon Llull, Barcelona. Aceste activități vor avea în centrul discuției romanul catalan Incerta Glorie, de Joan Sales, și ecranizarea sa, realizată de Agustí Villaronga.

  • 31 martie 2022, 19:00 (EET)/18:00 (CET): discuție despre roman cu traducătoarea Jana Balacciu Matei în care vom aborda aspecte de subiectul cărții, elemente literare, culturale și istorice.

JANA BALACCIU MATEI este, din 1998, editoarea colecției „Biblioteca de Cultură Catalană” publicată de Editura Meronia din București. A tradus peste 20 de volume din catalană, între care nume de referință ale acestei literaturi (Mercè Rodoreda, Pere Calders, Joan Sales, Blai Bonet, Jaume Cabré, Carme Riera etc.). De-a lungul timpului, a primit distincții importante precum: Premiul Academiei Române, Creu Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2003), Premiul Joan Cendrós d’Òmnium Cultural (2005) și M. Batista i Roca (2008).

  • 07 aprilie 2022, 19:00 (EET)/18:00 (CET): discuție cu scenarista filmului, Coral Cruz, despre procesul de adaptare, elaborarea scenariului, structura narativă și conceptul audiovizual.

CORAL CRUZ are o lungă carieră de scenaristă. A fost co-scenarista filmului „Morir” de Fernando Franco (2018), „Incerta glòria” de Agustí Villaronga (nominalizat la Goya 2018 pentru cel mai bun scenariu adaptat), „Los días que vendrán” de Carlos Marques-Marcet (Cel mai bun film din Malaga 2019, Gaudí Millor Película 2020) și a serialului multi-premiat „Hierro”. A semnat adaptările „Vida privada” (premiul pentru Cel mai bun film de televiziune Gaudí 2019) și „La vida sin Sara Amat” (Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Barcelona 2019). „Uno para todos” este cea mai recentă producție cinematografică a sa, la care a lucrat împreună cu Valentina Viso.  În 2022, va apărea pe ecrane „El castigo”, un lungmetraj cu scenariu original și regizat de Matías Bize. „Ser o no ser” este primul ei serial în calitate de creatoare, scenaristă și producătoare executivă.

Înscrierile se fac aici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfB0rC8733LvUDx4WEpiBO0UzYY4eauyoIS_MnfSLlyxBTEbA/viewform

Persoane de contact:

—Víctor Peña Irles, Universitatea din București: victor.pena-irles@lls.unibuc.ro

—Adina Mocanu, Universitatea din Craiova: adina.mocanu@edu.ucv.ro