STUDIOUL TERITORIAL TVR CRAIOVA

TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ (Societatea Română de Televiziune) are statut de serviciu public autonom de interes naţional şi emite pe cinci canale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional și TVR Moldova. TVR acoperă cele mai importante evenimente și ştiri la nivel naţional, prin cele cinci studiouri teritoriale: TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Timişoara și TVR Târgu-Mureş.

Anul 1953 este un an important pentru începuturile televiziunii din România, fiind construit și probat primul emițător de televiziune românesc în alb-negru, realizat de profesorul Alexandru Spătaru. Prima transmisie de televiziune s-a făcut la data de 21 august 1955. Televiziunea Română a început să emită la 31 decembrie 1956 într-un studio improvizat din Floreasca, str. Moliere, nr.2. Aici s-a transmis prima emisiune de televiziune din România – un film pe peliculă. Experimente de televiziune în culori au loc începând cu anul 1964.

TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie este numit de către Parlament, pe o perioadă de 4 ani. Consiliul de Administraţie al TVR cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Studioul Teritorial TVR CRAIOVA face parte din rețeaua studiourilor teritoriale ale Televiziunii Române și  este singurul post care acoperă editorial în DIGITAL întreaga regiune a Olteniei – județele Dolj, Gorj, Vâlcea, Olt, Mehedinți, precum și județele Argeș și Teleorman, fiind preluat în sistem must carry de toate societățile de cablu tv, dar și prin recepție via satelit. Producțiile canalului se regăsesc și pe canalele TVR1, TVR2 și, mai ales, pe canalul studiourilor teritoriale ale televiziunii publice, TVR3, adresându-se astfel și publicului național.

Grila canalului TVR CRAIOVA este complexă, structurată în emisiuni și programe din domeniile: artă și cultură, educație, social-administrativ, sănătate, actualitate, sport, viață rurală și se adresează unui public omogen, din toate categoriile de vârste și din toate categoriile sociale. Canalul are un public fidel din segmentele urban și rural datorită producțiilor de profil – producții de spectacole de folclor, operă, teatru, muzică simfonică, dar și de divertisment, emisiuni de artă și cultură din toate domeniile, emisiuni de analiză socială și producții din lumea sportului românesc (fotbal, handbal, baschet, tenis, box etc.), cu invitați – personalități de seamă din fiecare domeniu amintit. Canalul TVR CRAIOVA prezintă zilnic programe de știri și actualități, grupate în Jurnalul regional (TVR Craiova și TVR3).

Canalul emite de la 1 decembrie 1998, emisia fiind destinată inițial doar regiunii Oltenia. Din martie 2002, Studioul Teritorial TVR Craiova acoperă întreaga regiune istorică a Olteniei (județele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinți), precum și județele Argeș și Teleorman.