FILARMONICA „OLTENIA” CRAIOVA

Institutie de prestigiu in peisajul muzical romanesc, Filarmonica Oltenia din Craiova a fost fondata in anul 1904 si reorganizata prin decret regal in anul 1947. In prezent, activitatea artistica se desfasoara pe mai multe compartimente, cuprinzand Orchestra Simfonica, Orchestra de Camera, Corala Academica si mai multe grupuri camerale, band-uri, symphonic jazz orchestra etc.

Singura institutie autonoma de profil in regiunea Oltenia, exceptie facand actualmente municipiul Ramnicu Valcea (prin infiintarea Filarmonicii Ion Dumitrescu), Filarmonica Oltenia a reusit sa acumuleze in timp un capital de prestigiu cultural unanim apreciat atat in tara, cat si in strainatate. Alaturi de celelalte institutii artistice deosebit de importante pentru viata sociala a Craiovei, Filarmonica Oltenia promovezeaza constant traditia interpretarii creatiilor muzicale de autentica valoare, in conformitate cu exigentele actuale ale artei muzicale interpretative.

La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea Nr. 131, prin care a luat fiinta Orchestra Filarmonica Oltenia. In ziua de 18 aprilie a avut loc concertul inaugural al Orchestrei Filarmonice Oltenia recent infiintate. Astfel, sub bagheta dirijorului Mircea Barsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul in Mi minor pentru vioara, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy. De asemenea, in programul concertului din acea seara s-au regasit Simfonia a III-a in Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven si Uvertura la opera Ruslan si Ludmila de Glinka. Stagiunea 1947 – 1948 avea sa confere o tot mai pronuntata continuitate acestei orchestre care numara la acea ora aproximativ 65 de instrumentisti, dintre care 47 erau craioveni.

Conducerea Filarmonicii Oltenia i-a fost incredintata lui Gh. Petrescu, la data respectiva principalul animator al vietii muzicale craiovene. De la inceput s-a acordat o importanta deosebita promovarii muzicii autohtone. Se cantau lucrari de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalsky, Constantin Silvestri, Ion Dumitrescu s. a.